Windows XP System Process Slowing Computer Down


Joined
May 9, 2005
Messages
2
Reaction score
0
The "System" process on my computer is slowing the system down.

It started doing this about a week ago, and I have been unable to find a fix anywhere.

According to taskmanager, it fluctuates between 0% and 30% CPU usage, and sometimes I've seen it jump as high as 99% and stay there - making the system unusable.

I've tried rebooting, chkdsk, defrag, virus scanning (AVG), and adaware scanning - I've done several re-installs of windows XP with no help.

My system specs are as Follows

CPU: Athlon64 3200+
Mobo: MSI - K8T-NEO
RAM: 1GB OCZ DDR-400 matched - pair
HDD: WD 160GB SATA
Video: MSI NX66000GT Nvidia geforce FX
LAN Cards: Realtek 8139 100mbps & Realtek 8169 1gbps
CD/DVD: NEC DVD Writer & Opto-rite Cd Writer (Both set as masters, one on primary IDE, the other on secondary, respectivly)
Sound: SB Live 5.1
PSU: 450Watt Unknown brand - but cost me over $150

All my drivers are updated to the latest revision as of May 5th. I've checked my bios settings and everything appears A-OK in there.

Any advice is welcome.
 

Ian

Administrator
Joined
Feb 23, 2002
Messages
18,908
Reaction score
959
Does it just have "system" as the process name, or does it havea file extension?
 
Joined
May 9, 2005
Messages
2
Reaction score
0
Just "System"

As I understand it, this is a critical Windows process that controls resource management on a computer.
 

Attachments

Last edited:

muckshifter

I'm not weird, I'm a limited edition.
Moderator
Joined
Mar 5, 2002
Messages
25,384
Reaction score
981
sforget said:
Just "System"

As I understand it, this is a critical Windows process that controls resource management on a computer.
Hmmm, strange, as you have done a re-install, that makes it even stranger ... "System" should not/may not fluctuate as you have reported ... at best on my systems I have only ever seen it at 4% and that was downloading & installing an MS Auto Update. It should not "run" all the time.

I sugest you download/install & run ... MS Anti-Spyware, Ad-Aware and do an 'on-line scan' at HouseCall.
 
Joined
Jul 14, 2008
Messages
5
Reaction score
0
im having problems with my system idle process, im a gamer and i play a game that usually uses about 65-72% of my processor, but the system idle will just take aver and cause my cpu usage to set at 100% for about 2hrs. is there some way that i can disable the idle process? the reason that i ask, i get paid to play and test different games, and when this happens i cant do anything and i lose about 2hrs worth of work every 4hrs or so.
 

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments. After that, you can post your question and our members will help you out.

Ask a Question

Top