How to copy/move XP boot drive from ide to sata hd ?


R

RJK

HOW do I copy or move my (ide) XP Home (all MS updated) boot partition, to a
SATA hd ?
I've got Ghost 9, can I do it with that ?

ATM I have xp home sp2 on PATA hd on ide0. There are two SATA 150 ports on
my motherboard and after going around in circles for ages and noting that I
don't have eSATA ....and can't do SATA2/300...etc ...phew ! ...etc.
....oh my God, where was I ?

If I fit two SATA hd's (I don't want RAID - not supported on my board
anyway), ...I'd at least get my transfer speeds back to what they were when
I had, (different mobo), 2 x ATA133 IDE hd's in my main system box using
UDMA6, ...before changing motherboard / slipped up and ended up, as now,
with a motherboard that can only manage ATA100 on ide, ...though having said
that, my slave IDE Maxtor 6Y080L0 is reported in bios as using UDMA6 ?
....oh done it again !

HOW do I copy or move my (ide) boot partition, to a SATA hd ?

(...I know that I have to install some sort of overlay or driver form the
motherboard CD to use the SATA hardware on the motherboard).

TIA regards, Richard
 
Ad

Advertisements

P

Pegasus \(MVP\)

RJK said:
HOW do I copy or move my (ide) XP Home (all MS updated) boot partition, to
a SATA hd ?
I've got Ghost 9, can I do it with that ?

ATM I have xp home sp2 on PATA hd on ide0. There are two SATA 150 ports
on my motherboard and after going around in circles for ages and noting
that I don't have eSATA ....and can't do SATA2/300...etc ...phew !
...etc.
...oh my God, where was I ?

If I fit two SATA hd's (I don't want RAID - not supported on my board
anyway), ...I'd at least get my transfer speeds back to what they were
when I had, (different mobo), 2 x ATA133 IDE hd's in my main system box
using UDMA6, ...before changing motherboard / slipped up and ended up, as
now, with a motherboard that can only manage ATA100 on ide, ...though
having said that, my slave IDE Maxtor 6Y080L0 is reported in bios as using
UDMA6 ?
...oh done it again !

HOW do I copy or move my (ide) boot partition, to a SATA hd ?

(...I know that I have to install some sort of overlay or driver form the
motherboard CD to use the SATA hardware on the motherboard).

TIA regards, Richard

It is far from clear from your post what hardware you have
and if your question relates to Windows (which I doubt) or
to the hardware only (in which case you're in the wrong
newsgroup). Try posting in a hardware group.
 
R

RJK

....love you too !

regards, Richard


Pegasus (MVP) said:
It is far from clear from your post what hardware you have
and if your question relates to Windows (which I doubt) or
to the hardware only (in which case you're in the wrong
newsgroup). Try posting in a hardware group.
 
R

RJK

....please ignore this post, and haughty response from Peagasus - will repost
in MS hardware NG.

regards, Richard
 
P

Pegasus \(MVP\)

After you've calmed down a little (but before you post elsewhere!),
have a look here: . The following items
seem relevant:

- Decide where to post...
- Before going into detail, clearly summarize the problem.
- Make a concise, clear description of the problem.
 
R

RJK

Nothing better to do, other than lecture people on the tidiness of their
posts ?
It's easily discernable from my OP what I want to do, you've simply
obviously no intention of providing any useful tips !
If you don't like my scrambled post ...please GO LECTURE someone else !

regards, Richard
 
Ad

Advertisements

L

Lil' Dave

RJK said:
HOW do I copy or move my (ide) XP Home (all MS updated) boot partition, to
a SATA hd ?
I've got Ghost 9, can I do it with that ?

ATM I have xp home sp2 on PATA hd on ide0. There are two SATA 150 ports
on my motherboard and after going around in circles for ages and noting
that I don't have eSATA ....and can't do SATA2/300...etc ...phew !
...etc.
...oh my God, where was I ?

If I fit two SATA hd's (I don't want RAID - not supported on my board
anyway), ...I'd at least get my transfer speeds back to what they were
when I had, (different mobo), 2 x ATA133 IDE hd's in my main system box
using UDMA6, ...before changing motherboard / slipped up and ended up, as
now, with a motherboard that can only manage ATA100 on ide, ...though
having said that, my slave IDE Maxtor 6Y080L0 is reported in bios as using
UDMA6 ?
...oh done it again !

HOW do I copy or move my (ide) boot partition, to a SATA hd ?

(...I know that I have to install some sort of overlay or driver form the
motherboard CD to use the SATA hardware on the motherboard).

TIA regards, Richard

Methinks, but don't know, that you have one of those 2 ide port jobs with 2
SATA I ports. Also, but don't know, you probably have only one way in the
bios setup to make the SATA drives bootable. In that process, you will lose
accessibility to one ide port at minimum. There's also, probably, a way to
map the SATA to ide in the bios setup.

Lot of distractors in your post. So is the non-existent needed pertinent
information that Peg noted as well. Seems intended for some reason from
where I sit.
Dave
 
Ad

Advertisements

Ad

Advertisements


Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments. After that, you can post your question and our members will help you out.

Ask a Question

Top