Resume from Sleep / Hibernate freezes system


G

grubertm

System freezes when resuming from sleep or hibernation. There is no
BSOD and no entries in the logs. The easier case is hibernation, where
a Vista screen shows up saying "Resuming", but nothing happens. There
is no logon screen or desktop shown. When resetting the system and
again attempting to resume from the saved state it works. Only the
first attempt of resume fails.

For sleep the situation is more complicated: it properly resumes from
sleep, but ca. 2 seconds after the desktop appears everything freezes.
Upon reset the system won't boot completely (screen remains black when
logon screen should appear); resetting it a second time then proceeeds
with normal startup.

Given that I just built a completely new system because my old
graphics card failed to resume from sleep under Vista, I am wondering
hibernation is completely broken and I will have to wait for SP1. Any
suggestions ?

Vista Business 32-bit
Asus P5N-E SLI (650i nforce) board
Core2 E6420
2GB RAM
GeForce 8800GTS
 
Ad

Advertisements

S

Spirit

This is a known problem on some systems and affects Sleep and Hibernation.
Check the MS Knowledge Base for a possible Hotfix. You also should check
with System/Motherboard maker for info or a Bios update.
 
Ad

Advertisements

J

John Hanley

System freezes when resuming from sleep or hibernation. There is no
BSOD and no entries in the logs. The easier case is hibernation, where
a Vista screen shows up saying "Resuming", but nothing happens. There
is no logon screen or desktop shown. When resetting the system and
again attempting to resume from the saved state it works. Only the
first attempt of resume fails.

For sleep the situation is more complicated: it properly resumes from
sleep, but ca. 2 seconds after the desktop appears everything freezes.
Upon reset the system won't boot completely (screen remains black when
logon screen should appear); resetting it a second time then proceeeds
with normal startup.

Given that I just built a completely new system because my old
graphics card failed to resume from sleep under Vista, I am wondering
hibernation is completely broken and I will have to wait for SP1. Any
suggestions ?

Vista Business 32-bit
Asus P5N-E SLI (650i nforce) board
Core2 E6420
2GB RAM
GeForce 8800GTS
I had problems with Vista sleep functions on my desktop HP Pavilion. I had
tried all sorts of combinations of sleep/power settings with no luck. Sleep
had been working until about three weeks after I bought the machine. I
narrowed the problem to actions I had taken on a specific date, where I had
tried to install an old scanner which did not install properly. I
uninstalled everything, but there was an artifact from a driver left over in
the msconfig Startup Items list; the incompletely removed driver was
interfering with my sleep functions. Although there was no apparent direct
connection between the artifact and sleep, sleep began working after I
removed the artifact from msconfig. So, perhaps a place for you to start is
to ask whether sleep has *ever* worked on your computer? You can learn
about your sleep history in Event Viewer/Windows Logs/System. Within this
display, you can search for events with the Find command, and look for
events that have the words Power or Sleep. This may help you pin down when
or if your system has had events associated with sleep. I am sorry that
this description is a little vague, but that is all I can tell you based on
my experience. Hope it helps!
 

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments. After that, you can post your question and our members will help you out.

Ask a Question

Top