Maxtor 40G HDD problem


J

jim.e.dimoni

my system has 4 hard drives (not the same but all 40G or larger), 2
ATA ports and 2 ATA RAID ports.

One drive (a Maxtor 40G model 54098U8) is having a problem. It is the
only drive on one port and set as master. No configuration for single
on the drive. It will transfer small files but hangs on large
transfers. I have tried different ports. At one point XP would not
even see it.

I deleted the partitions with Partition Magic and it tried to
reformat. Just hung. Nothing will reformat it, it just hangs. Drive
activity light should very little activity. HHD utility says xfer rate
is about 1mb/sec. all others drives are around 24mb/sec.

Tried SPINRITE - but runs at 1mb/sec so I canceled it.
tried Seagate utility. same thing.

before deleting partitions Spinrite ran fast on the unallocated
partitions. There was two small ones before and after the formated
one.

Is drive toast or is there something that will fix this????


thx
 
Ad

Advertisements

R

Rod Speed

my system has 4 hard drives (not the same but all 40G or larger), 2
ATA ports and 2 ATA RAID ports.

One drive (a Maxtor 40G model 54098U8) is having a problem. It is the
only drive on one port and set as master. No configuration for single
on the drive. It will transfer small files but hangs on large
transfers. I have tried different ports. At one point XP would not
even see it.

I deleted the partitions with Partition Magic and it tried to
reformat. Just hung. Nothing will reformat it, it just hangs. Drive
activity light should very little activity. HHD utility says xfer rate
is about 1mb/sec. all others drives are around 24mb/sec.

Tried SPINRITE - but runs at 1mb/sec so I canceled it.
tried Seagate utility. same thing.

before deleting partitions Spinrite ran fast on the unallocated
partitions. There was two small ones before and after the formated
one.

Is drive toast or is there something that will fix this????
See what Maxtor's diagnostic says about it. Likely it has passed its useby date.
 
A

Arno Wagner

Previously said:
my system has 4 hard drives (not the same but all 40G or larger), 2
ATA ports and 2 ATA RAID ports.
One drive (a Maxtor 40G model 54098U8) is having a problem. It is the
only drive on one port and set as master. No configuration for single
on the drive. It will transfer small files but hangs on large
transfers. I have tried different ports. At one point XP would not
even see it.
I deleted the partitions with Partition Magic and it tried to
reformat. Just hung. Nothing will reformat it, it just hangs. Drive
activity light should very little activity. HHD utility says xfer rate
is about 1mb/sec. all others drives are around 24mb/sec.
Tried SPINRITE - but runs at 1mb/sec so I canceled it.
tried Seagate utility. same thing.
 
B

bealoid

(e-mail address removed) wrote in

[snip]
Is drive toast or is there something that will fix this????
I'm not sure what you want to fix; do you want to get data off the disc, or
do you want to tweak something to keep the disc as a working drive?

Getting data off the disc shouldn't be too hard (so long as you stop
writing stuff to it) if you do it as soon as possible.

Continuing to use the disc is, IMO, a bit daft seeing as a brand new 40GB
disc will cost about £25, and a brand new 80 GB drive would only cost about
£25.
 
Ad

Advertisements


Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments. After that, you can post your question and our members will help you out.

Ask a Question

Top