Is This a Cooling Problem, Power Supply, or Something Else??


A

alvinstraight38

Hey guys,
I just built a new PC and it is giving me power issue problems. It
ran perfectly for a week, but then it shut off automatically last
night. I turned the power supply switch off and back on. The
motherboard LED light came on, but the machine would not boot up when
I pressed the case power button.
I waited 15 minutes, unplugged the power and plugged it back in. As
soon as I turned the power on from the power supply, everything boots
up for a second, and then dies down. I clicked the case power switch,
and it maintained a stable boot and operated Windows normally.
However after two hours of use, I turned off the computer. I tried to
turn it back on, and it was dead again.

I really don't think the problem is a bad component or periperal.
Otherwise, the computer would never boot back up. I suspect that it
may be a cooling issue. I checked my BIOS and the CPU temp ran up to
68C.

I purchased a Intel Pentium D 2.66, and the reviews do mention that it
runs hot with the stock heatsink. Does these symptoms sound like a
heating issue, or perhaps a fault power supply? I don't have my specs
with me right now. Thanks!
 
Ad

Advertisements

F

Frank McCoy

In alt.comp.hardware.pc-homebuilt "(e-mail address removed)"
Hey guys,
I just built a new PC and it is giving me power issue problems. It
ran perfectly for a week, but then it shut off automatically last
night. I turned the power supply switch off and back on. The
motherboard LED light came on, but the machine would not boot up when
I pressed the case power button.
I waited 15 minutes, unplugged the power and plugged it back in. As
soon as I turned the power on from the power supply, everything boots
up for a second, and then dies down. I clicked the case power switch,
and it maintained a stable boot and operated Windows normally.
However after two hours of use, I turned off the computer. I tried to
turn it back on, and it was dead again.

I really don't think the problem is a bad component or periperal.
Otherwise, the computer would never boot back up. I suspect that it
may be a cooling issue. I checked my BIOS and the CPU temp ran up to
68C.

I purchased a Intel Pentium D 2.66, and the reviews do mention that it
runs hot with the stock heatsink. Does these symptoms sound like a
heating issue, or perhaps a fault power supply? I don't have my specs
with me right now. Thanks!
My *guess* is a bad power-supply.
Damned things go bad at the slightest excuse.
That's why I always have at least one or two spare *known good*
power-supplies on hand. I also have a PS checker that tells me if a
supply is completely dead.

Hmmm ... Thinking about it:
I should have picked up another one, last time I was down at COMP-USA,
when they had those real nice ones on sale. Damn.

In any case, buying an extra power-supply, even if it isn't the problem,
is never a mistake; and is pretty much cheaper than any of the other
replacements.

Still:
You might check *real good* to be sure your CPU has good connection to
its heatsink. Mounting one wrong, without good thermal-compound,
cocked, backwards, or other ways of not getting good connection, can
cause all sorts of problems when it overheats.
 
W

w_tom

Hey guys,
I just built a new PC and it is giving mepowerissue problems. It
ran perfectly for a week, but then it shut off automatically last
night. I turned thepowersupplyswitch off and back on. The
motherboard LED light came on, but the machine would not boot up when
I pressed the casepowerbutton.
I waited 15 minutes, unplugged thepowerand plugged it back in. As
soon as I turned thepoweron from thepowersupply, everything boots
up for a second, and then dies down. I clicked the casepowerswitch,
and it maintained a stable boot and operated Windows normally.
However after two hours of use, I turned off the computer. I tried to
turn it back on, and it was dead again. ...
Ignore 'not relevant' suggestions such as CPU heat. Problem could
be anything in the power supply 'system'. 'System' is more than just
a power supply. Every answer will be wild speculation until you
provide some useful numbers. In but two minutes, those numbers can be
obtained using a procedure in "When your computer dies without
warning....." starting 6 Feb 2007 in the newsgroup alt.windows-xp
at:
http://tinyurl.com/yvf9vh

In your case, those numbers would be particularly informative both
when system is working normally AND when it tends not to start.
 
Ad

Advertisements

P

PeterC

In but two minutes, those numbers can be
obtained using a procedure in "When your computer dies without
warning....." starting 6 Feb 2007 in the newsgroup alt.windows-xp
at:
http://tinyurl.com/yvf9vh
Thanks for this - it'll help me with my problem. I didn't know what to look
for, only that 5V and 12V were OK under load.

Peter.
 

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments. After that, you can post your question and our members will help you out.

Ask a Question

Top