Fibre newbie - advice for new router / modem please.....


Joined
Oct 19, 2005
Messages
83
Reaction score
15
Our village will soon be upgraded to fibre once the cabinet is connected. It won't be fibre to the house, only fibre to the cabinet at the other end of the village. So I will still have a few hundred yards of copper to my house. I understand I need to get a new router plus a modem. My current wireless router is courtesy of PlusNet and is a re-branded Thompson. I realise I'm asking how long is a piece of string but any advice on fibre routers / modems would be much appreciated in terms of makes and models. Would I also need to change my gigabit switch. I also use a signal extender, would that need changing too?
I am keen to maximise the speed and don't mind paying more for good performance.

Cheers for any help.
Thanks
 
Ad

Advertisements

muckshifter

I'm not weird, I'm a limited edition.
Moderator
Joined
Mar 5, 2002
Messages
25,493
Reaction score
1,023
What about the modem, do I need one of those as well??

Thanks
your NEW ISP will/should provide everything you need to connect to them. If they don't, find another provider, if they want to charge you, find another provider ... oh, and if they insist you need a BT line, ask them WHY?, even if it's BT.

:user:
 

V_R

¯\_(ツ)_/¯
Moderator
Joined
Jan 31, 2005
Messages
13,214
Reaction score
1,599
As said above, they should provide what you need, but they might give you a POS.

The Openreach modem (little white box) will be installed by the OR engineer when they visit.

As for the router, you can use whatever you like, I'm with Plusnet and use an Asus RT-N66u with Merlin custom firmware, has been super stable for the years I've had FTTC.

There are a few routers with a built in VDSL modem avaliable nnow if you don't want the stand alone one...

http://www.ispreview.co.uk/index.php/2014/12/2015-update-broadband-router-options-uk-fttc-vdsl-isps.html/2


:)
 
Joined
Oct 19, 2005
Messages
83
Reaction score
15
Sincere thanks for everyone who replied. Great advice I'm sure. I just need BT to pull their finger out and give us a decent speed after over 23 years of mediocrity and underwhelming service.
 

V_R

¯\_(ツ)_/¯
Moderator
Joined
Jan 31, 2005
Messages
13,214
Reaction score
1,599
What ISP are you looking at?
 
Ad

Advertisements

Joined
Oct 19, 2005
Messages
83
Reaction score
15
Well, I'm currently with PlusNet and I must say I have no compliants. I've been with them about 4-5 years. In the past I've tried Virgin, TalkTalk, OneTel, BT, Tiscali, Talia and Zen.
 

Becky

Webmistress
Joined
Mar 25, 2003
Messages
7,424
Reaction score
1,508
On a complete random note, just looking at your username has put this song in my head :D


Apologies :blush:
 
Ad

Advertisements


Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments. After that, you can post your question and our members will help you out.

Ask a Question

Similar Threads

Modem or router? 5
New System advice please!! 1
Routers, Switches, Modem Routers??? 14
Advice on new PC (please) 3
DSL / Routers&Modems 3
Advice PLEASE 39
Advice please 2
need advice on a new system please 4

Top