Aero is gone after installing Vista SP1

  • Thread starter Skiingbc.info Webmaster
  • Start date

S

Skiingbc.info Webmaster

I just installed SP1 on my OEM Windows Vista Home Premium HP A1654n. After
completing the installation, Aero is gone and is nolonger listed in the
Windows Color and Appearance dialog. It was working perfectly minutes ago..
 
Ad

Advertisements

M

Mike Brannigan

Skiingbc.info Webmaster said:
I just installed SP1 on my OEM Windows Vista Home Premium HP A1654n. After
completing the installation, Aero is gone and is nolonger listed in the
Windows Color and Appearance dialog. It was working perfectly minutes
ago..

If you remove the SP does it return ?
 
M

Mark L. Ferguson

Not heard of that before. My guess would be that for some reason SP1 thought
it was updating a Basic system, without Aero by design. My try at it would
be to use System Restore to remove SP1, and download again. (The Update site
is pretty busy, and maybe it just errored in what you need)
Run WINVER to see what it says.
--
Was this helpful? Then click the Ratings button. Voting helps the web
interface.
http://www.microsoft.com/wn3/locales/help/help_en-us.htm#RateAPostAsAnswer
Mark L. Ferguson
..
 
B

Bob Knowlden

Just a guess:

Are your graphics drivers still in place? Aero Glass won't work with generic
VGA drivers.

Good luck.

Return address scrambled. Replace nkbob with bobkn.
 
S

Skiingbc.info Webmaster

Thanks for your efforts everyone, it isn't solved yet though.
I tried rebooting, and I do have my Nvidia 7500LE graphics card drivers
installed and running. I don't really care that much about Aero, but I have a
question:
At some point in the past, I installed another style for Vista, so in my
colour scheme list, there is "Windows Vista Basic" listed twice, once for the
regular style and once for the other style I installed. Could this be causing
the problem?
Maybe I will just uninstall the Service Pack, it seems to do more harm than
good.
Starting to think about switching to Ubuntu or Leopard, Microsoft is
starting to piss me off badly, every release seems to be a disaster..
 
Ad

Advertisements

S

Skiingbc.info Webmaster

Update: I have uninstalled SP1, and the Aero option is still gone from the
list : (
Ideas?
 
P

Paul Smith

Go to Control Panel\System and Maintenance\Performance Information and Tools
and 'Update my score'.

If you had 3rd party modifications to system files that could very well
indeed cause something like this, never the less try the score thing first.

--
Paul Smith,
Yeovil, UK.
Microsoft MVP Windows Shell/User.
http://www.dasmirnov.net/blog/
http://www.windowsresource.net/

*Remove nospam. to reply by e-mail*
 
R

Rich

Skiingbc.info Webmaster said:
Update: I have uninstalled SP1, and the Aero option is still gone from the
list : (
Ideas?

I noticed some new Nvidia driver updates slipped in between the update
process on my daughter's Vista machine. I had read about problems with them
so I chose not to install them. Any chane you installed these driver updates
inadvertantly which were not a part of SP1? If you did maybe you can restore
the old drivers & see if you get it back. I have AERO disabled on her
computer because it gives me a black screen with VNC & I am not able to
monitor her activities or access her desktop remotely with it enabled.
Rich
 
S

Skiingbc.info Webmaster

I did update the score which didn't change anything.

Also, to remove some ambiguity, my 2 screens are running with 32bit colour
 
J

Jonathan Perreault

there is a way to force windows aero to activate no matter what. with a
program called tweakVI-free

i can't tell you the steps to take because my laptop got messed up and now i
am using xp since this is the only thing i have left untill i buy a new
laptop. but if you want to use that porgram you can use my email address and
i will send you the steps when i have access to the program.
 
Ad

Advertisements

S

Skiingbc.info Webmaster

Problem still unsolved. I think you are right, I installed a 7500 LE update
today in Windows Update, accidentally. Now I can't seem to remove the update,
which is causing the problem, I think. Every time I uninstall the Geforce
7500LE Vista starts trying to install the driver automatically which I don't
want..
 
S

Skiingbc.info Webmaster

Thanks again, but no luck.. I tried Enabling the Desktop Window Manager with
Force Software D3D checked. Still didn't work... (Tell me if if this isn't
the setting you were referring too!)
 
S

Skiingbc.info Webmaster

Problem solved! I had the Winvnc video hook driver enabled, which was not
compatible with Aero. As soon as I disabled it, I rebooted, and aero was back
in the menu!!!
 
Ad

Advertisements

S

Skiingbc.info Webmaster

Interesting, even when I disabled this driver, UltraVNC still works
flawlessly, with aero!
 

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments. After that, you can post your question and our members will help you out.

Ask a Question

Similar Threads


Top