PC Review


Reply
Thread Tools Rate Thread

VGASafe makes my head go funny

 
 
Sham B
Guest
Posts: n/a
 
      20th Apr 2004
Right.

I have the cat3.7 drivers, which have been the most stable ATI offering for some time, but now I
hear that the 4.x ones are looking good, so thought Id give them a whirl.

Every time I uninstall the ATI driver, I get down to VGASafe drivers, which, from what I understand,
is what XP uses when it can find no other suitable drivers that will work without conflicts. Its
XP's way of saying 'You nearly ended up with a blank screen, but I just saved you, clever OS that I
am! .... um.... although you cant really fix the problem easily now, so you're prolly still in a
mess, its just that you get to look at the UI in 640x400 as well this way'.

I get this VGASafe 'feature' even If I tell XP to use VGA drivers at bootup (f8)

trouble is that ATI drivers refuse to install over VGASafe coming up with some 'there is a problem
that prevents these drivers installing, try again with VGA drivers'. so once I get to a boot up
with VGASafe, I'm stuck, the easiest way out is to go back to the installed cat drivers (if I got
there with F8) or a repair reinstall of XP (if I got there by uninstalling the existing cat drivers
and normal reboot) and only then can I install the updated drivers (if I'm lucky). Reinstalling the
AGP drivers for the MOBO doesn't help either, although some web pages seem to imply that's the deep
seated problem behind all this.

Anyone find a way out of this vicious circle that doesnt involve pain and suffering on a grand
scale? ATI drivers with a proper install that don't require a previous driver uninstall (so you can
then roll back if anything untoward happens) would be nice, but hey,that's ATI.

S


 
Reply With Quote
 
 
 
 
patrickp
Guest
Posts: n/a
 
      20th Apr 2004
On Tue, 20 Apr 2004 16:03:46 +0100, "Sham B" <(E-Mail Removed)>
wrote:

>Right.
>
>I have the cat3.7 drivers, which have been the most stable ATI offering for some time, but now I
>hear that the 4.x ones are looking good, so thought Id give them a whirl.
>
>Every time I uninstall the ATI driver, I get down to VGASafe drivers, which, from what I understand,
>is what XP uses when it can find no other suitable drivers that will work without conflicts. Its
>XP's way of saying 'You nearly ended up with a blank screen, but I just saved you, clever OS that I
>am! .... um.... although you cant really fix the problem easily now, so you're prolly still in a
>mess, its just that you get to look at the UI in 640x400 as well this way'.
>
>I get this VGASafe 'feature' even If I tell XP to use VGA drivers at bootup (f8)
>
>trouble is that ATI drivers refuse to install over VGASafe coming up with some 'there is a problem
>that prevents these drivers installing, try again with VGA drivers'. so once I get to a boot up
>with VGASafe, I'm stuck, the easiest way out is to go back to the installed cat drivers (if I got
>there with F8) or a repair reinstall of XP (if I got there by uninstalling the existing cat drivers
>and normal reboot) and only then can I install the updated drivers (if I'm lucky). Reinstalling the
>AGP drivers for the MOBO doesn't help either, although some web pages seem to imply that's the deep
>seated problem behind all this.
>
>Anyone find a way out of this vicious circle that doesnt involve pain and suffering on a grand
>scale? ATI drivers with a proper install that don't require a previous driver uninstall (so you can
>then roll back if anything untoward happens) would be nice, but hey,that's ATI.
>
>S
>


Did you uninstall the ATI drivers or remove them with the ATI Software
Uninstaller, S?

There are several different Windows Standard VGA drivers, and it seems
you need to have the correct one (not always the one Windows thinks is
correct, and not always the same one for different cards) running to
satisfy the ATI installer. I've always found that the best way to
make sure you get the right one is to uninstall all your ATI software
and drivers from Add/Remove Programs, uninstalling the display driver
last. Reboot and the right VGA driver should be in place. _Then_ run
the ATI Software Uninstaller (or cat-uninstaller.exe if you had
separate drivers installed) to clear the old stuff off your system.

Alternatively, you should be able to install the drivers manually.


patrickp

http://www.pcreview.co.uk/forums/(E-Mail Removed) - take five to email me
 
Reply With Quote
 
 
 
 
TMack
Guest
Posts: n/a
 
      20th Apr 2004

"Sham B" <(E-Mail Removed)> wrote in message
news:40853bce$0$21152$(E-Mail Removed)...
> Right.
>
> I have the cat3.7 drivers, which have been the most stable ATI offering

for some time, but now I
> hear that the 4.x ones are looking good, so thought Id give them a whirl.
>
> Every time I uninstall the ATI driver, I get down to VGASafe drivers,

which, from what I understand,
> is what XP uses when it can find no other suitable drivers that will work

without conflicts. Its
> XP's way of saying 'You nearly ended up with a blank screen, but I just

saved you, clever OS that I
> am! .... um.... although you cant really fix the problem easily now, so

you're prolly still in a
> mess, its just that you get to look at the UI in 640x400 as well this

way'.
>
> I get this VGASafe 'feature' even If I tell XP to use VGA drivers at

bootup (f8)
>
> trouble is that ATI drivers refuse to install over VGASafe coming up with

some 'there is a problem
> that prevents these drivers installing, try again with VGA drivers'. so

once I get to a boot up
> with VGASafe, I'm stuck, the easiest way out is to go back to the

installed cat drivers (if I got
> there with F8) or a repair reinstall of XP (if I got there by uninstalling

the existing cat drivers
> and normal reboot) and only then can I install the updated drivers (if I'm

lucky). Reinstalling the
> AGP drivers for the MOBO doesn't help either, although some web pages seem

to imply that's the deep
> seated problem behind all this.
>
> Anyone find a way out of this vicious circle that doesnt involve pain and

suffering on a grand
> scale? ATI drivers with a proper install that don't require a previous

driver uninstall (so you can
> then roll back if anything untoward happens) would be nice, but hey,that's

ATI.

I had the same problem with Win2k. Until I installed the graphics card using
one of the the Win2k standard drivers I couln't get it to recognise my card
at all - just stayed with that damned vgasave. Try installing standard basic
WinXP VGA drivers such as S3 Virge using the 'update driver' option from
control panel/hardware/device manager. These should work OK and give you
basic 640x480 VGA screen to work with (you may get corrupted images during
bootup but the final windows screen should be OK). Then use the 'update
driver' option from control panel/hardware/device manager to install ATI
driver from inf file in folder where drivers are stored.

You can then install any other ATI driver over the ones that you have
installed. I have never bothered to uninstall CAT drivers - I just install
new over the old and have never had a problem. I have even installed old
over new without a problem.

Tony


 
Reply With Quote
 
Asestar
Guest
Posts: n/a
 
      20th Apr 2004
Of course, you can always install 4.xx drivers on top of 3.7's ! No problems
for me so far tough.

However, I like newest Omega drivers, as they enabled me to overclock
9600SE.


 
Reply With Quote
 
Sham B
Guest
Posts: n/a
 
      21st Apr 2004
hi Patrick

> Did you uninstall the ATI drivers or remove them with the ATI Software
> Uninstaller, S?
>


Uninstall. Whatever way I do it (including manual install), the new drivers dont seem to finish
unless I do it as part of anOS reinstall. I think I must have faulty/incorrect standard vga
drivers, so that must be why I keep going down to vgaSafe. I'll try to find a good set of VGA
drivers and retry.

thanks

S





 
Reply With Quote
 
 
 
Reply

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
duplex print head to head in landscape, current is head to foot spyder 9962 Microsoft Word Document Management 2 31st May 2010 10:42 PM
VgaSafe =?Utf-8?B?R3JlZw==?= Microsoft Windows 2000 3 20th Apr 2005 06:19 PM
enable vgasafe service/driver? Marco Windows XP General 1 11th Oct 2004 07:55 PM
VGAsafe mode Stephan Windows XP Video 2 10th Mar 2004 02:41 PM
VgaSafe is disabled Hermanus Windows XP General 0 14th Oct 2003 12:59 AM


Features
 

Advertising
 

Newsgroups
 


All times are GMT +1. The time now is 04:16 AM.